AUTISME yg OSEM =)

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.b.t,


Autisme yg osem! Macam nice je tajuk entry kali ni.. :P
Tak tawu autisme tu ape?? Nah cek kat sini :
http://ms.wikipedia.org/wiki/Autisme


Bagi yang pernah tawu. goooddd~ soo goooddd~~~ heheh
So anak autisme ni secara kesimpulannya bolehlah dikatakan anak istimewa la kan? 
Yela sama ada die autisme yang advanced (terlampau bijak) or autisme yg kureng sket..
Tapi semuanya berkaitan dengan learning disorder la..so tak sama dengan down syndrome.
Apa beza nya?? Korang google sendiri la.. haha maleh aku nak taip pepanjang :P 


Oke juz nak share pengalaman jaga anak autisme semalam. (jaga ke? jaga la kot.. jaga & mengajar sikit2)
 
Actually this is my first time [wahhh kelass speaking], maksud aku first time melibatkan diri dengan anak-anak autisme ni.. So, untuk pertama kali ni kami diberi peluang untuk melihat dahulu cara cikgu2 yang dah berpengalaman train anak-anak ni..


Uniknya, cikgu Rahman (berpengalaman lebih 20 tahun dlm pendidikan khas) cakap, anak-anak autisme ni boleh tahu sama ada kita suka dia or tak.. haaa so be careful, first of all cikgu pesan kena betulkan niat.
Mesti ikhlas nak tolong mereka. Jgn risau, diorang ni ahli-ahi syurga bak kata cikgu :)


       "takkan tak nak duduk dengan ahli-ahli syurga..?"


ehh mestilah nak kan.. huhu. Pagi tu ada 4 orang yang datang tak silap. Petang 3 orang..(yang datang petang semua HYPERactive). Tapi cikgu-cikgu yang ada, lebih sepuluh orang tak silap. Hehe bayangkan la seorang anak autisme 4,5 orang cikgu yang control. 


Bukan control sahaja, tapi kena ajar jugak diorang mengaji dan solat setakat mana yang mereka mampu sahaja. Tiada paksaan, sebab diorang memang xmakan saman, hihi. (Tapi tak bermaksud diorang tak dapat belajar apa-apa, cuma berbeza daripada kanak-kanak normal belajar) Takde eye contact and diorang berada dalam dunia mereka sendiri.. unik kan? Subhanallah~
Macam susah,Tapi bes! :DDD


Memang bes! berbaloii taw.. walaupun penat tapi tah macam teruja tengok diorang. Anugerah Allah yang sangat istimewa.. memang tabik spring la kat parents yang ade anak autisme! thumbs up!


Next time aku share gambar diorang and kelebihan diorang okeh. jangan terkejut diorang ni jugak kadang2 jauh lebih bijak daripada kita taw~


Lokasi : Wisma R & D, Universiti Malaya.


* Ini adalah usaha daripada pihak AKADEMI FAKIH untuk memberi ruang & peluang kepada anak-anak ini untuk sama-sama dapat merasai indahnya ayat-ayat Allah :)



¨   
Sesungguhnya Kamilah Yang berkuasa mengumpulkan Al-Quran itu (dalam dadamu), dan menetapkan bacaannya (pada lidahmu); 
 ( Al Qiyamah : 17 )



NAk kE TAk NAk..... Segalanya bermula dari dalam diri saya.....









La Ilaha Illallah ✿ Allahu Akbar ✿ jom cipta bahagia
2leep.com

ARTIKEL MENARIK GILA, BUSUK & PINGJE