Siapa Pernah Melahirkan?

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.b.t,


Hehe tajuk entry, Siapa Pernah Melahirkan? Anyone, please raise ur hands!
Kompem ramai kan.. hehe, anyway Tahniah pada semua yang pernah diberi kesempatan oleh Allah swt untuk melalui pengalaman 'melahirkan'.

Subhanallah Walhamdulillah Allahu Akbar!

Actually, tadi tengok la FB sekali imbas sebelum kemas2 nak shutdown laptop la konon, nak tidoq ngantuk oii.
Tapi, TER baca lak 10 Fakta Menarik tentang Kelahiran ni.. 
MasyaAllah. Subhanallah. Sangat kagum & taajub dengan kejadian Allah. 
Dan sangat membuatkan aku rindu pada MAK.. T__T
Mak.. u're So Amaizing! 
Ya Allah Ampunkanlah dosaku, dosa Kedua Ibubapaku, Kasihanilah Mereka sebagaimana Mereka Mengasihaniku sewaktu kecilku. Aamin.
Mungkin kita dah pernah tawu BUT aku nak share jugak. Coz sometime we forget about 'How Amaizing Our Mom' and we forget 'The Signs of Greatness Allah swt'.

Nah, baca & renung balik 10 Fakta Menarik tentang Kelahiran :



1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.


2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.


3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.


4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.


5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.


6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.


7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.


8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.


9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.


10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.


Kahkahgumm kann?? Allahu Akbar~ Maha Pemurahnya Allah~
untungg laaa jadi ibu kan :)


Oke. Jom Berhenti di sini. Sebelum tu, nak kongsi ini :




Mak : Tahu tak kenapa mak sayang sangat kamu?
Anak : Sebab saya anak mak kan?
Mak : Tapi ada alasan yang lebih hebat daripada itu..
Anak : Apa tu mak?
Mak : Kerana boleh jadi kamu lah penyelamat ibu di kubur nanti andai malaikat sedang mahu memalu dan memukul jasad ibu nanti..
Anak : Mak! Janganlah...
Mak : Jadi anak soleh ye..mak perlukan doamu di sana nak..( Mak itu lantas mengalirkan air mata cinta :)


*Jom selalu doakan mak & ayah kita. Kitalah harta mereka.
Lots of love for Abdul Rahim b. Manap & Aliah bt Mat Saman :)


>>>>>> Segalanya Bermula Dari Dalam Diri Saya <<<<<<<
La Ilaha Illallah ✿ Allahu Akbar ✿ jom cipta bahagia
2leep.com

ARTIKEL MENARIK GILA, BUSUK & PINGJE