MeTaFoRa SeOraNg PeMiMpiN

Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum w.b.t,


Terasa lama bebenor tak meng 'hapdate' entry untuk belog JCB neh..
Hehehe..bz ke? Tak jugak.. maleh kott :P
So, disebabkan tak mahu belog ni kecik ati, ku hayunkan jua tangan mencoret sesuatu.. wahhh :D
aku nak share sikit la pasal METAFORA SEORANG PEMIMPIN,
yang aku belajar dalam kelas Kepimpinan Diri & Organisasi siang tadi.. ngeee~


Actually, bukan ler belajor pasal metafora tu sangat pun.. juz lecturer gunakan sebagai rangsangan & menarik perhatian kitorang je..
Below are listed some of student's view about "Pemimpin itu boleh diibaratkan seperti apa?" :-


Pemimpin itu seperti CERMIN MATA
:: mesti mempunyai visi & misi yang jelas ::

Pemimpin itu seperti TAYAR & KERETA
:: saling melengkapi di antara satu sama lain ::

Pemimpin itu seperti PEMANDU
:: berfungsi untuk mengawal orang di bawahnya ::

Pemimpin itu seperti PONDOK  BAS
:: melindungi orang yang berada di bawahnya tanpa mengira siapa ::

Pemimpin itu seperti AUR & TEBING
:: saling memerlukan di antara satu sama lain ::

Pemimpin itu seperti CERMIN
:: menjadi role model terbaik ::

Pemimpin itu seperti BIJI BENIH
:: perlu disemai & dibajai dengan baik ::

Pemimpin itu seperti SEKAWAN BURUNG YANG TERBANG
:: membentuk 'triangle' dalam kumpulan burung, bertindak melawan angin ::

Definisi kepimpinan : Proses untuk mempengaruhi orang lain untuk mencapai sesuatu matlamat :)



 :عن ابن عمر رضي الله عنهما عن النبي صلّ الله عليه وسلم أنه قال 
ألا كلكم راع، وكلكم مسئول عن رعيته، فالأمير الذي على الناس راع، وهو مسئول عن رعيته، والرجل راع على أهل بيته، وهو مسئول عنهم، والمرأة راعية على بيت بعلها وولده، وهي مسئولة عنهم، والعبد راع على مال سيده، وهو مسئول عنه، ألا     
فكلكم راع مسئول عن رعيته. متفق عليه




~Leadership is all about INFLUENCE ~

Pesan Dr Zabidi :
>>Lead start from ourselve + Lead others <<
>>Terus belajar & harus menolong orang lain<<
[jangan kedekut ilmu.. ilmu itu milik Allah, bila2 masa je Allah boleh tarik balik :) ]

JOM LA SHARE! (^_____^) .... Segalanya bermula dari dalam diri saya....




NAk Rambut Cantekk..??? Sahut laa cabaran ini ;)
La Ilaha Illallah ✿ Allahu Akbar ✿ jom cipta bahagia
2leep.com

ARTIKEL MENARIK GILA, BUSUK & PINGJE