belajar dan gadget~

Oke uols sambung cerita tadi.

ISU : Macamana & Bagaimana nak bagi alternative pada REMAJA hari ini untuk terus BELAJAR tapi dalam masa yang sama leh ngadap gadget, laptop dll ???

Nak suh diorang belajar ( ngadap buku teks? Buku rujukan? Wat latih tubi. Wat homework) kan? Tapi kalau otak diorang takleh focus, ingat kat game. Apa cikgu ajar kat sekolah pun masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Heh.  Bertuah la kalau die rajen.. hihi tapi saya yakin masih ramai yang RAJIN ~

Dannnn masih ramaiiii jugak yang bermasalah untuk gembira kalau kena suh belajar. Kan kan ^^

So, jom cipta keunikan!
Best tak agak2 kalau ada satu system belajar yang ‘HIGH IMPACT’. Masa ulangkaji pon boleh dijimatkan daripada 3 jam jadi 1 JAM je!!

Tak paham?? Oke takpe. Pernah tengok pyramid tak? No, bukan pyramid kat Mesir tu. Nah ni, piramida pembelajaran atau dalam omputeh nye Learning Pyramid.



So, dalam system belajar ‘HIGH IMPACT’ ni.. anak-anak & adik-adik kita ( saya istilahkan sebagai remaja) dapat mencapai tahap 90%-100% untuk serap apa yang die belajar!

Benefitnya? Dalam exam die dapat bagi 100% jugak sebab die da serap 100% kan ~
Kalau die serap 30% je, macamane die nak bagi 100% dalam exam???

Okeh, system dah high impact, so bagaimana nak jimatkan masa ulangkaji?

Melalui Kaedah SATU yang diperkenalkan oleh Pakar Strategi Belajar : DR SHUKRI ABDULLAH.
Yang tak tau baca dulu kat sini okes. :D

Kita teruskan, meh cikmatahari nak share, dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan ada menyatakan :

‘Pendidikan adalah suatu usaha berterusan untuk memperkembangkan secara menyeluruh aspek Jasmani, Emosi, Rohani dan Intelek……..’

Atau dalam kata besnye à FIRE stand for : Fizikal Intelek Rohani Emosi

Masa ulangkaji dah kurang kan? So, REMAJA ni ada masa tak nak bangunkan aspek lain selain intelek??

Renung-renungkan....... 

Adik-adik kita hari ni terlampau diberi penekanan pada intelek sahaja!
Sebab tu nilai2 murni dah takde. Hilang pi mana taktauuu.

Salah siapa? Tepuk dada tanya iman ;)

p/s : nantikan pendedahan pembelajaran interaktif terbaik mendapat anugerah gold winner di asia pacific awards 2011 mengalahkan microsoft ^^



La Ilaha Illallah ✿ Allahu Akbar ✿ jom cipta bahagia
2leep.com

ARTIKEL MENARIK GILA, BUSUK & PINGJE